Ενιαία Αγορά ΕΕ & Πανδημία: Επιπτώσεις, Δράσεις και Digital Single Market

by | 22/06/2020 | Web Development

we know how to

Η ενιαία αγορά είναι από τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ. Αποτελείται σχεδόν από 450 εκατομμύρια ανθρώπους και 20 εκατομμύρια επιχειρήσεις και είναι η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη αγορά στον κόσμο αξίας 14 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2018). Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΕ έχει λιγότερο από 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το εμπόριο της αντιπροσωπεύει το 15% των παγκόσμιων εισαγωγών και εξαγωγών. Επίσης, το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι λόγω της άρσης των δασμολογικών φραγμών στο εμπόριο, το ΑΕΠ της ΕΕ είναι 8-9% υψηλότερο από ότι αν δεν υπήρχε η ενιαία αγορά. Επιπλέον, το 2020 η ΕΚΤ υπολόγισε ότι η ενιαία αγορά αύξησε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 12% έως 22% από την ίδρυσή της.

Η πανδημία της άνοιξης του 2020 θεωρείται πολύ πιθανό να προκαλέσει τη βαθύτερη οικονομική συρρίκνωση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, ακόμα μεγαλύτερη και από την παγκόσμια κρίση του 2008. Για να συγκρίνουμε το 2008 με το 2020 να αναφέρουμε ότι:

  • Στο βάθος της κρίσης του 2008, το ΑΕΠ της ΕΕ μειώθηκε κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου του 2020 το ΑΕΠ της ΕΕ μειώθηκε κατά 3.5% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
  • Η βιομηχανική παραγωγή μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2020 μειώθηκε κατά 7%, ένα ίσως συγκλονιστικό στατιστικό.
  • Ο δείκτης Purchasing Managers Index (PMI) της ζώνης του Ευρώ δείχνει τη συνολική υγεία της οικονομίας, ένα επεκτείνεται ή συρρικνώνεται και έχει μέτρο αναφοράς το ουδέτερο όριο 50. Για το 2020, τον Φεβρουάριο ήταν 51,6, τον Μάρτιο υποχώρησε στο 29,7 και τον Απρίλιο στο 13,6, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών. Ενδεικτικά, το προηγούμενο χαμηλό ήταν 36,2 τον Φεβρουάριο του 2009, δείχνοντας ότι η σημερινή ύφεση είναι πολύ πιο σοβαρή.

Τον Απρίλιο του 2020, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι αναμένει πτώση του επιπέδου παραγωγής 20-25% σε πολλές οικονομίες, με τις δαπάνες των καταναλωτών να μειώνονται κατά περίπου το ένα τρίτο και κάθε μήνα να προκαλείται απώλεια έως και 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση κατά -7.1% στο ΑΕΠ της ΕΕ το 2020 και αναμένει ανάκαμψη κατά +4.8% το 2021. Ένα στατιστικό που χρειάζεται βέβαια σημαντική υποχώρηση της πανδημίας κατά το 2ο εξάμηνο του 2020.

Ενιαία αγορά ΕΕ & ΑΕΠ

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρήθηκε ότι επηρεάστηκε η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων με περιορισμούς ή απαγορεύσεις. Επίσης, ορισμένες χώρες εισήγαγαν απαγορεύσεις εξαγωγής προστατευτικών υλικών, ιατρικού εξοπλισμού και χρήσιμων φαρμάκων για την καταπολέμηση του Covid-19. Πολλά εργοστάσια στον μεταποιητικό τομέα έκλεισαν και οι αλυσίδες εφοδιασμού κατέγραψαν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις από τον Μάιο του 2000. Βέβαια, κάποιες κατηγορίες προϊόντων όπως τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες υπέφεραν λιγότερο και σε μερικές περιπτώσεις σημείωσαν και αύξηση των πωλήσεων. Ο τομέας που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν ο τουρισμός, με ταξίδια, φιλοξενία και ψυχαγωγία να περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Το λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 21.5% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Συγκριτικά, το 2008 η μείωση ήταν πολύ πιο σταδιακή σε βάθος πενταετίας με απώλεια περίπου 7% στον όγκο του λιανικού εμπορίου. Συνοπτικά, η Επιτροπή αναμένει απώλεια 9.2% (285 δισεκατομμύρια ευρώ) της αξίας των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών της ΕΕ το 2020 και οι περισσότεροι μεταποιητικοί κλάδοι θα σημειώσουν συρρίκνωση άνω του 10%.

Φυσικά, κατά την περίοδο της πανδημίας, η κρίση ενίσχυσε τις αγορές μέσω Διαδικτύου και τα διαδικτυακά επιχειρηματικά μοντέλα με περισσότερες εταιρείες να αυξάνουν την ψηφιακή τους διάσταση. Αυτό το περιβάλλον κυριαρχείται από μικρό σχετικά αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων. Η Επιτροπή σκοπεύει να αποσαφηνίσει τους κανόνες για τις διαδικτυακές πλατφόρμες, να αυξήσει την προστασία των καταναλωτών και να αποτρέψει την κατάχρηση της ισχύς στην αγορά από μεγάλες ψηφιακές εταιρείες, έτσι ώστε οι μικρότερες να έχουν ίσες ευκαιρίες με τις δικές τους. Επιπλέον, θα υποστηρίξει τη μείωση διοικητικού φόρτου μέσω ψηφιακών λύσεων και θα γίνει προσπάθεια αύξησης της ικανότητας της κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη.

Για τις Digital Single Market αναλυτικές κατευθύνσεις και στόχους της ΕΕ, μπορείτε να δείτε εδώ.

Στο ψήφισμά της 15ης Μαΐου 2020, το Κοινοβούλιο τόνισε ότι το πακέτο ανάκαμψης μεγέθους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να μεταμορφώσει την οικονομία της ΕΕ και να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της μέσω της συγκέντρωσης στρατηγικών επενδύσεων με έμφαση στην υποστήριξη των ΜΜΕ, στην αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης και των δεξιοτήτων για τον μετριασμό του αντίκτυπου της κρίσης στους εργαζομένους, τους καταναλωτές και τις οικογένειες. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την εστίαση των επενδύσεων στην Πράσινη Συμφωνία, την ψηφιακή ατζέντα και τον στόχο της επίτευξης της κυριαρχίας της ΕΕ σε στρατηγικούς τομείς.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ενιαία αγορά, την πανδημία και τις επιπτώσεις και δράση της ΕΕ, μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο άρθρο εδώ.

Η Social Mind παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου υψηλής ποιότητας με κατασκευή ιστοσελίδων και στρατηγικών online marketing και έχει ως στόχο να σας βοηθήσει να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές για την επιχείρησή σας, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή να μας καλέσετε στο 2107243276.